Nadelen van all inclusive vakanties

Een bekende Cruijffiaanse uitspraak is ‘Ieder nadeel heb zijn voordeel’. Het werkt ook de andere kant op. Tegenover de voordelen van een all inclusive vakantie staan ook nadelen. Of in ieder geval kunnen er eigenschappen zijn die voor jou als een nadeel ervaren kunnen worden. Het hangt van persoon tot persoon af hoe belangrijk deze mogelijke nadelen doorwegen binnen het beslissingsproces om wel of geen all inclusive vakantie te boeken.

Nadelen kunnen van hotel tot hotel verschillen. Kijk daarom goed in de beschrijvingen en vooral naar de ervaringen van eerdere gasten. Probeer tussen de regels door te lezen. Op deze pagina lees je de mogelijke nadelen die op een all inclusive vakantie van toepassing kunnen zijn, met de nadruk op het woordje ‘kunnen’. Het ene hotel is het andere niet. Persoonlijke wensen en verwachtingen spelen ook een rol.

Wat zie je van de bestemming zelf?

Bij een all inclusive vakantie heb je voor je gevoel al betaald voor je eten en drinken, waardoor er een verminderde prikkel kan zijn om buiten het hotel te kijken. Want waarom zou je het hotel verlaten als je buiten het hotel moet betalen voor een drankje, een snack of een maaltijd? All inclusive toeristen gaan verhoudingsgewijs minder op pad dan mensen die niet op basis van all inclusive een vakantie geboekt hebben. Sommige mensen zien tijdens hun all inclusive vakantie vrijwel niets van de omgeving waar ze in verblijven. Een gemiste kans.

Drukte rond het zwembad

Verblijf je in een all inclusive resort waarin het zwembad een belangrijke rol speelt? Grote kans dat het overdag druk tot zeer druk rond en in het zwembad is. Dit kan leiden tot het zogenaamde ‘handdoekje leggen’, waarbij gasten vroeg in de ochtend ligbedjes rond het zwembad willen reserveren door er handdoeken op te leggen, soms aangevuld met spullen zoals boeken, tijdschriften, speelgoed of tassen.

Buffetrestaurants

Maaltijden nuttig je in all inclusive vooral in buffetrestaurants. Je kunt dat als een voordeel en als een nadeel zien. Wil je in een relaxte intiemere sfeer dineren, of wil je de dag in alle rust opstarten, dan is een buffetrestaurant daar niet de meest ideale plek voor. Het vele lopen van gasten en de drukte die tijdens de spitsuren kan ontstaan, kan voor onrust en rumoer zorgen. Niet iedereen zit daar op te wachten.

De hygiëne is ook wel een puntje van aandacht in buffetrestaurants. Als er een plek is waar virussen en bacteriën snel verspreid kunnen worden, dan is het wel in buffetrestaurants. Gasten die boven het uitgestalde eten hoesten of niesen zijn een ramp voor mensen met smetvrees. En pak jij graag een tang of opscheplepel vast die al door tientallen of misschien wel honderden ongewassen handen gebruikt is?

buffetrestaurant in een all inclusive resort

Eentonig eten

Verblijf je langer dan een week in een all inclusive hotel? Dan kan het eten eentonig gaan worden. Je begint sommige gerechten al te herkennen en vaak is het eten in de buffetrestaurants weinig uitgesproken. Het moet de massa aanspreken. Zou je in een hotel zonder all inclusive, half pension of volpension verblijven, dan kun je in theorie meer variantie in het eten aanbrengen.

Wat als je het eten niet lekker vindt?

Het kan gebeuren dat het eten in het hotel tegenvalt. Je zult niet de eerste zijn die op een gegeven moment (of al op dag één) met tegenzin de voorgeschotelde of zelf opgeschepte maaltijd op zit te eten. Staat het eten in een all inclusive hotel je niet aan, dan kan dat een probleem zijn. Je bent niet zo snel geneigd om naast de al betaalde all inclusive vakantie ook geld uit te geven om buiten het hotel uit eten te gaan. Het kan nog erger: misschien zijn er geen of amper opties om in de buurt van het resort iets te kunnen eten.

Het hotel bepaalt jouw ritme

Het all inclusive hotel waarin je verblijft zal openingstijden van de restaurants hanteren. Binnen de door heb vastgestelde tijden kun je ontbijten, lunchen en dineren. Het kan zelfs zo zijn dat ze voor het avondeten (en mogelijk ook het ontbijt) met shifts werken. Tijdens het inchecken kies je een tijdvak of krijg je een tijdvak toegewezen waarbinnen jij tijdens je hele verblijf mag komen eten.

Omdat je waarschijnlijk een groot deel of zelfs alle maaltijden in het hotel zult gaan nuttigen, bepaalt het hotel met hun restauranttijden alvast de basis van jouw dagindeling. Je gaat jouw vakantieritme aanpassen op het ritme van het hotel.

Ben je met kinderen op vakantie die ’s avonds deel willen nemen aan de door het hotel georganiseerde minidisco? Dan markeert dat gezamenlijke dansen jouw avond. Je zult ervoor zorgen dat je voor die tijd al gedineerd hebt, zodat je kind(eren) zich op tijd aan kunnen sluiten bij de andere kinderen. Dus vroeg dineren, en dus ook op tijd douchen en omkleden na een dagje strand of zwembad.

Het hotel bepaalt jouw ritme

Vakantiekilo's

Na een all inclusive vakantie nemen veel mensen meer kilo’s aan gewicht mee huiswaarts dan dat ze meegenomen hebben naar hun vakantiebestemming. En dan hebben we het over kilo’s aan lichaamsgewicht, niet aan de door souvenirs en ander inkopen zwaarder geworden koffer. Weinig mensen kunnen zichzelf in een all inclusive hotel in toom houden als het aankomt op eten en drinken. Je bent geneigd om meer en ongezonder te eten dan thuis, meer te snacken en meer calorierijke dranken te drinken dan je anders doet. Waarom zou je immers een glas water pakken als je gratis frisdrank of iets anders kunt nemen?

Uit onderzoeken is gebleken dat een gemiddelde volwassen persoon tijdens een all inclusive vakantie één tot anderhalve kilo per week aan komt. En helaas komen die extra vakantiekilo’s er gemakkelijker aan dan dat je ze thuis weer kwijtraakt.

Handdoekje leggen

Een helaas nog steeds veel voorkomend fenomeen bij all inclusive resorts is het handdoekje leggen. Dit komt niet alleen bij all inclusive hotels voor, maar het wordt daar wel op grotere schaal toegepast dan in andere soorten hotels. Wat is handdoekje leggen? Dat is het reserveren van ligstoelen bij het zwembad (of op het strand) door er handdoeken op te leggen. Omdat er in de meeste hotels gebruikgemaakt wordt van universele badlakens, leggen veel gasten er nog een of meerdere persoonlijke items zoals boeken, tijdschriften, petjes, tassen of schoenen bij of op.

Sommige gasten zie je ’s morgens al voor zevenen naar het zwembad lopen om hun domein af te bakenen. Eerst handdoekje leggen en dan pas ontbijten.

Het handdoekje leggen is een frustrerend verschijnsel waar zowel gasten als het hotel zich aan ergeren. Het ergste zijn op deze wijze gereserveerde stoelen die tot ver in de middag eigenlijk onbezet blijven. De aso’s die de stoelen geclaimd hebben, zijn dan bijvoorbeeld eerst op hun gemak op excursie geweest.

Handdoekje leggen

De ligging

All inclusive hotels en resorts liggen niet zelden buiten het hart van steden en dorpen. Vaak liggen ze in een hotelzone buiten de eigenlijke plaats en in een aantal gevallen is er sprake van een geïsoleerde ligging. Er kunnen verschillende oorzaken de basis vormen waarom een all inclusive hotel niet in een levendig stuk ligt. In bestaande dorpen en steden is er niet altijd voldoende ruimte om een all inclusive hotels te bouwen. Dit soort resorts zijn vaak wat groter van omgang, waar de nodige vierkante meters grond voor nodig is.

Sommige all inclusive hotels worden op plekken gebouwd waar helemaal geen sprake is van een echt dorp of een stad. Zo kan het zijn dat er voor de bouw bij een geschikt strand gekozen wordt, terwijl daar verder amper bebouwing is. Is het wel een mooi stukje kust, maar is er nog geen strand aanwezig? Dan is de kans groot dat er een aantrekkelijk strand aangelegd wordt. Dat soort locaties kunnen uitgroeien tot complete hotelzones.

Dure taxi's

Ligt jouw hotel wat meer afgelegen, dan heb je mogelijk een taxi nodig om naar dorpen of steden te gaan. Tenzij je een huurauto ter beschikking hebt, natuurlijk. Hoe verder je van de drukte af zit, des te duurder de taxiritten worden. Het kan ook lastiger zijn om een beschikbare taxi te vinden, zeker als je hotel redelijk geïsoleerd ligt. Dat verkleint de kansen op een betaalde retourrit voor de taxichauffeur.

Geen A-merken

Drink je graag A-merken frisdrank zoals Coca-Cola of Fanta? Dan kan het zomaar zo zijn dat je pech hebt in het all inclusive hotel waar je verblijft. Het inkopen van B-merken in plaats van A-merken is voor de hoteleigenaren een manier om de inkoopprijzen te drukken en de winstmarges te verhogen. In all inclusive hotels waar B-merken de standaard zijn, kun je de A-merken vaak helemaal niet krijgen, of anders tegen bijbetaling.

Vaak grote resorts

All inclusive hotels bestaan vaak uit grote resorts. Complexen met honderden kamers, soms zelfs meer dan duizend kamers, zijn niet ongebruikelijk bij all inclusive accommodaties. Je kunt dit als een nadeel of als een voordeel zien. Grotere hotels betekent vaak meer keuze in restaurants, bars en zwembaden. Het entertainmentprogramma en de andere voorzieningen zijn bij dit soort grootschalige accommodaties meestal ook uitgebreider. Grote resorts kunnen er aan de andere kant voor zorgen dat je je wat verloren voelt in de massa, dat het minder persoonlijk aanvoelt en dat de drukte je overprikkeld kan maken, als je daar gevoelig voor bent.

groot all inclusive resort

Minder bediening

Als je veel drank wilt verkopen, zet je als hotel meer personeel in. Als de klant een vast bedrag betaald heeft, probeer je ervoor te zorgen dat er voldoende bediening is om de gasten tevreden te houden, maar dat het niet te hard gaat met de drank. Meer drinken is minder winst. Grote kans dat er in de all inclusive hotels relatief minder bediening rondloopt dan in hotels waar je per drankje af moet rekenen. Het kan ook zo zijn dat een all inclusive alleen bars heeft waar je zelf je drank kunt halen of uit de automaat kunt halen.

bekijk ook de voordelen van all inclusive vakanties