Stel dat je een all inclusive vakantie wilt gaan boeken of al geboekt hebt, wat is dan handig om te weten? Op deze informatieve pagina lees je puntsgewijs een aantal wetenswaardigheden voor wie een all inclusive vakantie gaat boeken of gaat vieren. Deze informatie en tips horen niet thuis op een van de andere pagina’s van deze site, vandaar dat we dit hier verzameld hebben.
Handig om te weten
A la carte restaurants: reserveer op tijd
Bij all inclusive hotels die (ook) dineren of andere maaltijden in à la carte restaurants aanbieden, verlangen meestal dat je voor de à la carte restaurants een reservering maakt. Bij het ene hotel kun je alleen voor de dag zelf reserveren, bij andere hotels kun je een hele week of zelfs langer vooruit je tafeltje vastleggen. Vooral voor de gewilde à la carte restaurants is het handig als je die reserveringen tijdig doet. Het aantal plekken dat ter beschikking is, is vrijwel altijd beperkt.
Je zou niet de eerste gast zijn die tijdens het inchecken al meteen een aantal restaurantbezoeken voor de komende dagen vastlegt.
Bijkomende kosten
Als je een all inclusive vakantie boekt, dan ga je er bijna vanuit dat je buiten het betalen van de reissom geen verdere kosten meer zult hebben. Dat is niet altijd zo. Als je een pakketreis geboekt hebt, dan zitten de vluchten (of ander soort vervoer) inbegrepen bij de reissom. Meestal (maar het is niet verplicht) maken de transfers ter plaatse tussen de luchthaven en de accommodatie ook onderdeel uit van de vakantie waarvoor je betaald hebt. De accommodatie en de all inclusive verzorging zijn uiteraard ook inbegrepen. Toch kun je daarnaast nog voor extra kosten komen te staan, die soms onvermijdelijk zijn en soms wel te vermijden zijn.
Bagage
Voor luchtvaartmaatschappijen en touroperators is het meenemen van bagage in het vliegtuig een verdienmodel geworden. Voor het meenemen van ruimbagage (bijvoorbeeld koffers) moet je tegenwoordig bijna altijd bijbetalen. Deze kosten zitten niet in de standaard reissom.
Ook voor handbagage in het vliegtuig moet je steeds vaker betalen. Sommige low budget airlines staan alleen nog maar kleine tassen gratis toe en vragen een vergoeding voor het meenemen van grotere tassen en trolleys aan boord.
Paspoort
Reis je naar een bestemming buiten de Europese Unie of de Schengen-zone? Dan voldoet een ID-kaart niet als reisdocument of legitimatiebewijs. Je hebt in dat geval een geldig paspoort nodig. Dat geldt voor iedere deelnemer van de reis, dus ook voor kinderen. Heb je geen geldig paspoort (meer), dan moet je die regelen. Inclusief de pasfoto’s zit je al snel tegen of rond de 100 euro per volwassene voor een vers paspoort.
Visum of elektronische toelating
Voor sommige landen heb je een visum of een elektronische toelating nodig. Denk bijvoorbeeld aan het ESTA voor de Verenigde Staten, een ETA voor het Verenigd Koninkrijk of een visum voor bepaalde Afrikaanse en Aziatische landen. Deze visumkosten zitten normaal gesproken niet inbegrepen in een pakketreis. Je kunt niet om de visumkosten heen als er een visumplicht geldt.
Excursies
Wil je het all inclusive hotel toch een keer verlaten om iets van de bestemming te zien? Excursies zijn vrijwel altijd optioneel en niet inbegrepen in de pakketprijs. Hoeveel je kwijt gaat zijn aan de excursies, dat hangt helemaal van je wensen af en wat je wilt gaan zien en doen. Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Dan kun je via betrouwbare websites zoals Tiqets en GetYourGuide alvast excursies bekijken en eventueel reserveren.
Fooien geven
Moet je wel of geen fooien geven in een all inclusive hotel? Je moet niets en op basis van het all inclusive principe zou je snel geneigd zijn om geen fooi te geven. Het is immers toch een vakantie waarbij alles betaald is en je geen geld binnen het hotel nodig zou moeten hebben?
Toch kan het handig zijn om het bedienend personeel, kruiers en kamermeisjes wel een fooi te geven. Het zorgt er mogelijk voor dat ze net wat harder lopen voor je, dat het personeel je extra aandacht geeft en dat je wat eerder gezien wordt als je iets nodig hebt. Dit is iets wat wij zelf snel in de gaten hadden tijdens een verblijf in een RIU-hotel in Cancun. Op een dag wat briefjes van 20 pesos uitdelen en er werd de hele vakantie extra goed voor je gezorgd. Het is gedrag dat we van Amerikaanse toeristen overgenomen hebben. Amerikanen zijn sowieso al beter gewend met de hele fooiencultuur.
Besef dat je op vakantie bent, dat een euro of dollar voor jou waarschijnlijk minder geld is dan voor het personeel waar je mee te maken krijgt en dat ze, vooral in de bediening, het soms erg druk hebben. Voor een paar euro per dag maak je hun werk en jouw vakantie een stukje aangenamer.
Polsbandje
In veel all inclusive hotels, met name in het Caribisch gebied, gebruiken de hotels polsbandjes om hun gasten herkenbaar te maken. Wie niet het juiste polsbandje om heeft, die hoort niet op het resort thuis en mag zeker geen gratis eten of drinken bestellen. Het polsbandje zorgt er ook voor dat je buiten het hotel direct herkent kunt worden als een all inclusive gast. Dat kan zijn voor – en nadelen hebben.
Er zijn all inclusive die verschillende soorten polsbandjes gebruiken. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld onderscheid maken tussen reguliere all inclusive gasten en VIP all inclusive of premium all inclusive gasten.
Vergeet niet om het polsbandje bij het uitchecken door te laten knippen door de receptionist(e). Grote kans dat je het anders ook tijdens de vlucht naar huis nog om je pols hebt zitten.