All inclusive bestemmingen

De ene vakantiebestemming leent zich beter voor een all inclusive dan de andere. Hoe dat komt? Dat kan verschillende oorzaken ten grondslag hebben. Sommige landen, streken of eilanden hebben zich juist door het all inclusive toerisme kunnen ontwikkelen tot een populaire vakantiebestemming. Andere locaties hebben het all inclusive toerisme langzaamaan binnen het bestaande aanbod van accommodaties geïntroduceerd zien worden. Er bestaan typische all inclusive bestemmingen, maar ook landen of plaatsen waar helemaal of amper all inclusive vakanties gevierd kunnen worden. Het concept kan niet overal succesvol zijn. En dat geeft niet, iedere bestemming heeft het soort toerisme dat daar past en waar de bezoekers naar op zoek zijn.

Het all inclusive toerisme krijgt bijvoorbeeld geen voet aan de grond op plekken waar het concept overbodig, ongewenst of onrendabel is. Zo zie je geen grootschalig all inclusive toerisme ontstaan op plekken waar toeristen zich vooral buiten het hotel begeven. Denk aan een Kenia of Tanzania, waar je op safari gaat. Of aan stedentrips die in het teken van cultuur, bezienswaardigheden en vooral van het ontdekken van de stad staan.

Op deze pagina belichten we een aantal van de populairste all inclusive bestemmingen wereldwijd, inclusief enkele all inclusive vakantiebestemmingen in opkomst.

Turkije

Welk land komt als eerste in je gedachte naar boven als je aan een all inclusive vakantie denkt? Grote kans dat dat Turkije is. Dit land dat op de grens van het Europese en Aziatische continent ligt, heeft zijn populariteit als vakantiebestemming grotendeels te danken aan het all inclusive toerisme. Op het moment dat Nederlanders nog massaal kozen voor vliegvakanties naar zonnige oorden in Spanje en Griekenland, begonnen de Turken de markt te bestoken met geweldige all inclusive aanbiedingen: voor hetzelfde of zelfs minder geld kreeg je bij een vakantie naar Turkije een uitgebreide all inclusive verzorging en een luxer hotel. De meeste all inclusive hotels in Turkije zijn viersterren- of vijfsterrenhotels.

Door marktwerking zijn all inclusive vakanties naar Turkije niet meer zo goedkoop als voorheen. Dat is ook niet meer nodig, want het land heeft zichzelf goed op de kaart weten te zetten als vakantiebestemming waar je met warm zonnig weer je jezelf helemaal kunt laten verwennen in een fantastisch all inclusive hotel aan de Turkse kust.

Het all inclusive seizoen valt in Turkije gelijk met het zomerseizoen. De grote all inclusive resorts beginnen rond het begin van mei op volle toeren te draaien en doen dat tot het einde van oktober. Vanwege het gunstige klimaat worden all inclusive vakanties naar badplaatsen zoals Antalya, Side en Marmaris ook tijdens de meivakantie en de herfstvakantie flink geboekt.

all inclusive vakanties naar Turkije

Egypte

Het land van de farao’s, piramiden en de Nijl is een bestemming waar all inclusive vakanties het toerisme domineren. Langs de kust van de Rode Zee verblijven de meeste toeristen in grotere all inclusive resorts, waarvan de meeste direct aan een zandstrand gelegen zijn. Het warme zonnige klimaat zorgt ervoor dat het all inclusive toerisme in Egypte het hele jaar door op volle toeren kan draaien. Het grootste deel van de internationale toeristen in Egypte is afkomstig uit Europa. Zij gebruik Egypte vooral als een winterzonbestemming, op het moment dat het weer op het Europese vasteland niet geschikt is voor een strandvakantie.

Het toerisme in Egypte moet het vooral van all inclusive vakanties hebben. De statistieken tonen aan dat tussen de 60 en 70 procent van alle toeristen in Egypte in all inclusive hotels verblijven. Badplaatsen zoals Hurghada, Sharm el Sheikh, Marsa Alam en El Gouna zijn de populairste Egyptische bestemmingen voor een all inclusive vakantie.

Bonaire

Bonaire heeft een enorme vlucht gemaakt als vakantiebestemming. Dit Caribische eiland behoorde net als Aruba en Curaçao vroeger tot de Nederlandse Antillen. Op toeristisch gebied was Bonaire jarenlang de nummer drie bestemming van de ABC-eilanden. Dat is inmiddels veranderd: onder Nederlandse toeristen heeft Bonaire inmiddels Aruba voorbijgestreefd. Bonaire doet dat deels op eigen kracht en lift gedeeltelijk mee op de enorme populariteit van Curaçao als zonbestemming. Gelukkig heeft Bonaire de eigen identiteit grotendeels weten behouden en is het eiland nog niet ten prooi gevallen aan een grote hoeveelheid all inclusive hotels.

Er is wel all inclusive toerisme aanwezig op Bonaire. Het in Kralendijk gevestigde Van der Valk All Inclusive Plaza Beach Resort is al jarenlang een populair all inclusive resort op Bonaire. Een recente grootscheepse renovatie heeft dit populaire resort weer helemaal up-to-date gebracht. Het iets noordelijker gelegen Divi Flamingo Beach Resort is eveneens een begrip op Bonaire als het gaat om all inclusive vakantie vieren. Het in 2021 geopende Resort Chogogo Dive en Beach Resort Bonaire is de nieuwste ‘hit’ op Bonaire. Dit geliefde luxe strandhotel is echter niet op basis van all inclusive te boeken.

Divi Flamingo Beach Resort

Albanië

Bij de zoektocht naar een all inclusive vakanties zul je mogelijk niet meteen aan Albanië denken. Dit land in de Balkan is enorm in opkomst onder de Nederlandse toeristen. De hoofdstad Tirana trekt nieuwsgierige stedentrippers en aan de kust van Albanië worden liefhebbers van strandvakanties onthaald met de nodige gastvrijheid. De Albanese Riviera biedt zonzoekers alles wat ze nodig hebben tijdens hun vakantie. Geniet van de witte stranden van Ksamil, ontdek de enorme stadsstranden van Dürres of laat je in de watten leggen in één van de resorts in de geliefde badplaats Golem.

Albanië is een van de goedkopere landen binnen Europa. Dat is een goede basis voor het ontwikkelen van all inclusive toerisme. Langs de kust van Albanië zie je een toenemend aantal all inclusive hotels en resorts, die variëren van middenklasse hotels tot luxe vijfsterrenaccommodaties waar je nu nog betaalbaar kunt genieten van een all inclusive vakantie waarin het je aan niets zal ontbreken.

Griekenland

De Grieken hebben een haat/liefde-verhouding met het all inclusive toerisme. Deze mediterrane bestemming is de geboorteplaats van democratie en filosofie, telt tal van historische bezienswaardigheden en is gezegend met geweldige stranden. De vraag is of all inclusive vakanties passen bij een bestemming zoals Griekenland. Zoals overal zijn er ook binnen Griekenland voor- en tegenstanders van het all inclusive toerisme. Tegenstanders vinden dat Griekenland zonder all inclusive hotels toeristen voldoende te bieden heeft en dat lokale ondernemers vooral negatieve effecten ondervinden van het all inclusive toerisme. Voorstanders menen dat Griekenland all inclusive toerisme nodig heeft om de concurrentiestrijd met bestemmingen zoals Turkije, Spanje en Egypte aan te gaan.

Feit is dat je in Griekenland kunt kiezen uit honderden all inclusive hotels en resorts, die verspreid liggen over het hele land. Het all inclusive toerisme concentreert zich vooral op toeristische topbestemmingen zoals Kreta, Rhodos en Kos. Daar kun je jezelf een week, twee weken of langer helemaal in de watten laten leggen zonder dat je druk hoeft te maken over uitgaven aan eten en drinken. De meeste all inclusive hotels in Griekenland liggen direct aan het strand of anders dicht bij de kust.

Omdat Griekenland geen echte winterzonbestemming is, vindt het all inclusive toerisme zich in het zomerseizoen plaats. Voor de maanden oktober en mei heb je daardoor grootste kans op aantrekkelijke aanbiedingen voor all inclusive vakanties in Griekenland, mits je de meivakantie en herfstvakantie ontloopt.

all inclusive vakantie in Griekenland

Dubai

Dubai is in relatief korte tijd uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische bestemmingen ter wereld. De uitdrukking ’the sky is the limit’ lijkt hier van toepassing, wat natuurlijk prachtig tot uitdrukking komt met de bouw van Burj Khalifa. Deze voorlopig nog hoogste toren ter wereld symboliseert het doorzettingsvermogen van Dubai en markeert een belangrijk moment in de geschiedenis van dit emiraat: de omschakeling van een economie die vooral afhankelijk is van handel en olie naar een topbestemming voor toeristen van de hele wereld.

Het hotelaanbod in Dubai heeft eveneens een transformatie ondergaan. Begin deze eeuw voerden zakenhotels de boventoon. Voor strandhotels kon je terecht in Jumeirah Beach. Met het uitbreiden van de kustlijn, het ontwikkelen van nieuwe wijken en de aanleg van nieuwe stranden is het hotelaanbod in Dubai flink toegenomen. Een groot deel van de hotels in Dubai richt zich op toeristen.

Vanwege de vraag uit de markt heeft het all inclusive toerisme zijn opkomst gemaakt binnen Dubai en zie je de vraag naar all inclusive vakanties in Dubai toenemen. Men verwacht dat in het jaar 2040 bijna een kwart van alle hotels in Dubai all inclusive hotels zullen zijn of een all inclusive pakket aan zullen bieden. De all inclusive vakanties in Dubai zijn vooral geliefd onder toeristen die het lekkere weer, het strand en het zwembad als belangrijkste factoren binnen hun Dubai vakantie zien.

Curaçao

Pakweg 20-25 jaar geleden had je op Curaçao slechts een handvol all inclusive hotels. Je kunt aan het huidige vakantie-aanbod voor Curaçao zien hoe het toerisme op dit Caribische eiland binnen relatief korte tijd veranderd is. Onder de nieuw op Curaçao geopende hotels zitten steeds meer accommodaties waar je een all inclusive vakantie kunt vieren. Zo opende reisgigant Corendon in het winterseizoen 23/24 een eigen vijfsterren ultra all inclusive hotel op Curaçao: The Rif at Mangrove Beach.

Vrijwel alle all inclusive hotels op Curaçao liggen direct of nabij een van de fantastische tropische stranden die het eiland telt. Zo behoort het privéstrand van het geliefde Sunscape Curaçao Resort & Spa tot de mooiste zandstranden op het eiland. Het Corendon Mangrove Beach Resort beantwoordt eveneens aan alle verwachtingen die je zult hebben van een geweldige all inclusive op Curaçao.

all inclusive hotel op Curaçao

Spanje

Spanje is een schoolvoorbeeld van hoe de toeristische sector meebeweegt op de wensen die er vanuit de markt zijn. Toen het massatoerisme in Spanje op gang kwam, was het voldoende om hotels en appartementen zo dicht mogelijk bij het strand te hebben. Op verschillende plekken ontstonden grote badplaatsen, zoals Benidorm, Calpe, Lloret de Mar, Salou en Torremolinos. Inmiddels heeft het toerisme in Spanje een flinke evolutie doorstaan. Men ziet in dat de gemiddelde toerist meer te wensen heeft dan vroeger. Een sfeervolle accommodatie, een uitgebreid entertainmentprogramma en een all inclusive verzorging staan steeds vaker op het verlanglijstje.

Spaanse hotelketens zoals RIU, Barcélo, Iberostar en Melia hebben flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van gewilde all inclusive hotels. Mede dankzij hun hotels kun je tegenwoordig genieten van een heerlijke all inclusive vakantie in Spanje of op de bij Spanje behorende Canarische Eilanden. Let er tijdens het zoeken en boeken van een all inclusive vakantie in Spanje op wat er allemaal inbegrepen is. De all inclusive service wordt door sommige hotels uitgekleed, met als doel om de prijs te kunnen drukken. Daar staat tegenover dat je in Spanje evengoed all inclusive hotels aan zult treffen die net een stap verder gaan, waar er eigenlijk sprake is van ultra all inclusive.

Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek is een geweldige vakantiebestemming, die zonder all inclusive toerisme mogelijk nooit zo van de grond had kunnen komen zoals dat nu het geval is. Het merendeel van de strandhotels in de Dominicaanse Republiek is op basis van all inclusive of ultra all inclusive. Vooral in Punta Cana, de populairste bestemming van het land, zie je zowat een aaneenschakeling van all inclusive hotels langs de schitterende witte droomstranden liggen. Buiten de all inclusive resorts valt er weinig te beleven. Wie voor zon, zee en strand komt, die heeft in combinatie met het all inclusive eigenlijk alle ingrediënten voor een geweldige relaxvakantie bij elkaar.

In de Spaanstalige Dominicaanse Republiek zijn het vooral Spaanse hotelketens die de markt van all inclusive vakanties domineren. Barceló Hotel Group, Bahía Principe Hotels & Resorts, RIU Hotels & Resorts, Meliá Hotels & Resorts en Iberostar Hotel & Resorts hebben een groot deel van de all inclusive markt in de Dominicaanse Republiek in handen.

Mede dankzij de lage lonen is het exploiteren van all inclusive resorts relatief voordelig op de Dominicaanse Republiek. Wat eveneens meewerkt, is dat er in de keuken en bars voor een groot deel met lokale producten gewerkt kan worden. All inclusive vakanties in de Dominicaanse Republiek zijn vooral populair onder stelletjes en vanwege het romantische karakter is het een uitstekende bestemming voor een ontspannen honeymoon.

strandhotel in de Dominicaanse Republiek